Výživa v těhotenství - obecné zásady
Správná výživa během těhotenství ovlivňuje nejen maminku, ale přispívá především k dobrému vývoji miminka, proto se doporučuje dodržovat několik obecných zásad zdravého stravování.
- Pestrost stravy - vyvážená, rozmanitá, nápaditá strava zajistí dostatečný příjem téměř všech minerálů, vitamínů a základních živin.
- Strava by měla být rozdělena do 5 jídel denně, nejvíce energie je vhodné čerpat ze tří hlavních jídel - snídaně, obědu a večeře.
- Neustálý příjem potravin během dne může vést k přejídání a pozdějšímu nekontrolovanému nabývání na váze.
- Vhodné prostředí pro konzumaci potravin je klidné místo, kde máte čas jíst pomalu, beze spěchu.
- Vyvarujte se potravinám s plísní nebo hnilobou, nekonzumujte je ani po vykrojení postižených částí.
- Vybírejte čerstvé potraviny.
- Vyhýbejte se potravinám instantním, z rychlého občerstvení, polotovarům,....
- Sledujte doporučenou dobu spotřeby potravin.
- Nezapomínejte na dostatek pohybové aktivity.
- Nezanedbávejte odpočinek.
Ryby: Dávejte přednost kvalitním mořským rybám, jejich konzumace je velice vhodná, obsahují cenné mastné kyseliny, vápník a jod. Ideální je příprava ryb dvakrát za týden.
Mléko a mléčné výrobky: Mléko je významným zdrojem vápníků a bílkovin, proto jeho konzumaci nepodceňujte. Dávejte přednost výrobkům bez příchutě, obsahují méně konzervačních látek a barviv. Ochutit je můžete dle vlastní preference medem či ovocem.
Maso: Doporučená je konzumace masa málo tučného. Maso vždy dobře tepelně zpracujte. Konzumace syrového masa je nevhodná, stejně jako vnitřnosti, paštiky, klobásy a hamburgery. Dávejte přednost masu čerstvému, nebo chlazenému před mraženým.
Vejce: Vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, železa, ale je důležitá jejich tepelná úprava. Denní konzumace jednoho vejce za den je doporučována. Vyhýbejte se potravinám, kde není tepelná úprava vajec dostatečná ( majonézy, pochoutkové saláty...)
Luštěniny: Ideální konzumace luštěnin je jednou až dvakrát týdně, je ale nutný individuální přístup z důvodu možného nadýmání. Jsou nevhodné v době kojení.
Pečivo, obiloviny, brambory, těstoviny: Dávejte přednost celozrnnému pečivu, vyhýbejte se sladkému pečivu, bílým, tukovým rohlíkům, sladkým knedlíkům, koláčům a buchtám. Těstoviny i brambory jsou vhodnou potravinou pro období těhotenství.
Sladkosti: Z důvodu možného velkého váhového přírůstku je dobré hlídat příjem sladkostí. Náhradou za oblíbenou čokoládu může být ovoce.
Ovoce a zelenina: Velice významným každodenním zdrojem nezbytných součástí stravy těhotných žen je zelenina i ovoce. Je lepší dávat přednost domácí syrové zelenině a ovoci před exotickými variantami. Nejlepší je konzumovat potraviny čerstvé, případně připravené v páře.
Hygiena přípravy jídla v těhotenství se neřídí žádnými speciálními pravidly, je nutné dobře omývat maso, zeleninu i ovoce, mýt si ruce, používat nekontaminovanou vodu nejen při přípravě, ale i k samotnému pití.
Potraviny, které jsou v těhotenství nevhodné:
- uzeniny
- syrové maso a ryby
- paštiky
- tučné výrobky
- sladká jídla
- umělá sladidla
- alkohol
- potraviny s vysokým obsahem kofeinu
- bylinné čaje ( jalovec, šafrán, pelyněk....)
- hnilobou postižené potraviny
- výrazná koření.
Leták ke stažení: Výživa v těhotenství.docx